Depressie

(14 september 2017)

DEPRESSIE

In de jaren dat ik depressief was, kon ik weinig meer. Ik had weinig energie en levenslust. Zelfs de dagelijkse dingetjes zoals: boodschappen halen, het huishouden, administratie en activiteiten ondernemen lukte niet meer. Uit liefde gingen mensen mij ontlasten door zaken van mij over te nemen. Dit gaf mij het gevoel van afhankelijkheid en me nog kleiner en minder voelen. Het gaf me een gevoel van falen. Niet helpende dus….

De dierbare mensen om mij heen wilde het liefst dat het goed met me ging en gaven me dan ook vaak goedbedoelde adviezen waar ik helemaal niets mee kon. Het voelde als een verwijt. Ik wist zelf ook wel dat sporten goed was of eruit gaan, echter kon ik het gewoon niet.

Mensen die depressie zijn maak je niet sterk door dingen van ze over te nemen. Werk samen, kijk wat de persoon in kwestie nog WEL kan. Zorg voor structuur en overzicht. Geef geen goedbedoelde adviezen want daar kan de persoon niets mee. Maar vraag waar de persoon behoefte aan heeft en vraag waarmee je zou kunnen helpen en zou kunnen betekenen. Er gewoon zijn is voldoende. Aandacht, liefde en warmte (onvoorwaardelijke liefde) is helend hierin.

Liefs Yvette

Hart Voor Jezelf
www.hartvoorjezelf.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.