1 oktober 2017
DEPRESSIE PARTNER EN NAASTEN
Op het moment dat ik in de depressie zat, vergde dat veel van mijn lieve partner. Niet alleen zorgde hij voor mij, maar eigenlijk kwam alles op zijn schouders terecht; de zorg voor onze twee lieve kinderen, het huishouden, het werk. Het gaf bij hem een behoorlijke druk al deze verantwoordelijkheden. Onbewust ging hij mee in de zware energie van mij. Als gezin kwamen we dan ook behoorlijk in een negatieve spiraal terecht; wat een enorme impact had op ons individueel maar ook als gezin en systeem.
Probeer als partner te voorkomen dat ook jij als het ware depressief wordt en de depressie van je partner jouw depressie wordt.
Om dit te voorkomen is het van belang om als partner van de persoon die depressief is:
1. Jezelf niet te vergeten.
Blijf luisteren naar je eigen behoeften. Ook al voelt dit egoïstisch en beangstigend. Je kan het gevoel krijgen dat je er dan niet bent voor je partner die depressief is. Maar je kunt er alleen maar voor hem of haar zijn en zorgen, als jij goed voor jezelf zorgt.
2. Blijf goed eten, zorg voor voldoende beweging. Neem de tijd voor de dingen waar je energie van krijgt.
Blijf afspreken met andere mensen; vrienden en familie enz. Blijf als partner VOORAL EEN EIGEN LEVEN LEIDEN en laat de depressie van je partner niet alles overheersen. Blijf aandacht en energie steken in jezelf, zodat je in je eigen kracht en energie blijft!!
3. Stel grenzen!
Een persoon die depressief is ervaart vaak veel angsten. De depressieve persoon wil dan het liefst dat de partner de hele dag bij hem of haar in de buurt is; dit geeft het gevoel van veiligheid. Stel als partner hier grenzen in. Je kan niet altijd bij je partner zijn die depressief is. Los van dat het niet kan, maak je je partner die depressief is niet sterker door bij hem of haar te blijven. De persoon die depressief is wordt dan alleen maar afhankelijk van je en dat is het laatste wat je wilt. Je wilt je partner sterker maken en meer zelfvertrouwen geven. Dat betekent dat je duidelijk je grenzen aan moet geven. Dit geldt ook voor als je partner de hele tijd hetzelfde verhaal wilt vertellen. Geef ook hierin duidelijk je grenzen aan. Soms voel je gewoon even geen ruimte of heb je geen puf en energie om het verhaal aan te horen.
4. Laat jezelf horen en zien
De kans bestaat als partner dat je je eigen gevoelens maar aan de kant zet, omdat je je partner die middenin een depressie zit, niet extra wilt belasten. Maar blijf jezelf en onderdruk je eigen gevoelens niet. Jij bent er ook…..Blijf oprecht en eerlijk naar je partner. Deel je verhaal of je gevoelens ook met de dierbaren om je heen. Op deze manier kan jij ook jouw emoties en verhaal ventileren. Maar ook ervaar je daardoor meer steun en draagkracht.
5. Indien er kinderen betrokken zijn in het gezin, leg ze eerlijk en op kindniveau uit wat er aan de hand is. Als ze namelijk niet goed weten wat er aan de hand is, gaan ze in hun hoofd op zoek naar wat er aan de hand is; ze maken vervolgens hun eigen verhalen in hun hoofd die vaak niet kloppend zijn met de realiteit. Door eerlijk te zijn voorkom je piekeren en malen bij je kind(eren).
Liefs Yvette
Hart Voor Jezelf
www.hartvoorjezelf.com